FOI nastava
FOI logo

Lista kolegija iz:

ak.god:
2013/2014
semestar:
1. semestar

2013/2014

0ECTSa

Preddiplomski

Informacijski/Poslovni sustavi v1.1

Program Obavezan
Informacijski sustavi IS Ne
Poslovni sustavi PS Ne
1. semestar
1. nastavna godina

Tjelesna i zdravstvena kultura 1 npp:95807

Engleski naziv

Physical Education 1

Katedra

Katedra za strane jezike i općeobrazovne discipline

Kategorija ("boja")

OP

Cilj kolegija

učenje novih konvencionalnih motoričkih znanja, usavršavanje temeljnih teorijskih i praktičnih kinezioloških znanja, osposobljavanje studenata za individualno tjelesno vježbanje, promicanje sportske kulture i drugo

Nastava

Vježbe (jezici, tzk)
15sati

Sadržaj predavanja

 • Osnovni programi
  Sadržaj osnovnog programa određen je na osnovi sljedećih kriterija: interesa i motiva studenata za pojedine sadržaje, stvenom statusu studenata, nivou usvojenosti motoričkih informacija, spolu, utilitarnim vrijednostima pojedinih sadržaja u svakodnevnom životu, materijalnim i kadrovskim uvjetima Fakulteta Programski sadržaji osnovnog programa provodi se u sljedećim kineziološkim aktivnostima: 1. mali nogomet 2. košarka 3. plivanje 4. osnove borilačkih sportova 5. osnovne kineziološke transformacije I (rad u teretani) 6. osnovne kineziološke transformacije II (aerobika/fitness) 7. nastava tjelesne i zdravstvene kulture za studente s posebnim potrebama
 • Posebni programi
  Posebni programi su namjenjeni studentima preddiplomskog studija koji pokazuju poseban interes i imaju primjerene psihosomatske sposobnosti za uspjeh u pojedinoj kineziološkoj aktivnosti. Cilj posebnih programa je stjecanje novih naprednih konvencionalnih znanja te usavršavanje prethodno stečenih teorijskih i praktičnih motoričkih znanja u svrhu razvoja sposobnosti i vještina za pravilno izvođenje. Posebni programi se izvode u sklopu Sportske udruge FOI.
 • Programi za studente s posebnim potrebama
  Program nastave tjelesne i zdravstvene kulture za studente s posebnim potrebama ima višestruku odgojno-obrazovnu, rehabilitacijsku, utilitarnu i psihosocijalnu vrijednost. Posebni programi tjelesne i zdravstvene kulture za studente prve i druge godine studija izrađuju se prema zdravstvenom stanju i utvrđenoj dijagnozi svakog studenta. Temeljem uvida u medicinsku dokumentaciju liječnik može studenta/icu u akademskoj godini osloboditi od nastave tjelesne i zdravstvene kulture na više načina i to prema vremenu trajanja i intezitetu programa: trajno ili privremeno, djelomično ili potpuno
 • Izborni programi za studente viših godina studija
  Sadržaji izbornog programa provodit će se s obzirom na interese studenata, uvjete rada, materijalne i kadrovske uvjete: 1. tenis 2. stolni tenis 3. borilački sportovi 4. skijanje 5. vaterpolo 6. sportovi na vodi (jedrenje, jedrenje na dasci, veslanje, kajak, kanu, rafting ronjenje) 7. orijentacija i planinarenje 8. te sve sportske aktivnosti vezane uz rad Sportske udruge Fakulteta

Sadržaj seminara/vježbi

 • Borilački sportovi
  Povijest borilačkih sportova (judo, samoobrana i karate). Pravila borbe u tim sportovima. Učenje tehničkih elemenata: stavovi, kretanje, hvatovi, padovi, bacanja, poluge, gušenja, udarci, zahvati držanja, udarci i blokade. Poučavanje osnova samoobrane.
 • Plivanje
  Provjera znanja plivanja. Učenje i usavršavanje tehnika plivanja (kraul, leđno, prsno i delfin), učenja skokova na glavu, te plivačkih sportskih tehnika sa startom i okretom. Metode vježbanja kao osnova za razvoj funkcionalnih i motoričkih sposobnosti.
 • Fitness
  Teorijsko-praktična znanja o podjeli i ciljevima fitness programa: grupni fitness programi (aerobni programi, programi za razvoj snage i mišične izdržljivosti ili programi s opterećenjem, programi za razvoj fleksibilnosti) vježbe sa i bez opterećenja, cardiofitnes programi te ostale fitness programe s obzirom na prethodno utvrđeni interes studenata. Stjecanje informacija o pravilnosti izvođenja pojedinih vježbi, doziranju intenziteta i volumena opterećenja, planiranju u provedbi individualnih programa vježbanja izvan nastave i u slobodno vrijeme.
 • Košarka
  Pravila košarke. Osnovni model igre. Ponavljanje i učenje osnovnih elemenata tehnike napada (držanje lopte, stav sa i bez lopte, startna kretanja i skokovi, vođenje lopte na mjestu i u kretanju, promjena pravca i brzine kretanja bez lopte i kod vođenja lopte, hvatanje lopte i dodavanje lopte iz mjesta i u kretanju, ubacivanje lopte u koš iz mjesta, u kretanju i iz skoka) i obrane (stavovi u obrani, kretanje u stavu i kombinirana kretanja, skokovi, oduzimanje i izbijanje lopte, sprečavanje ubacivanja).
 • Nogomet
  Nogometna pravila, pravila malog nogometa. Utjecaj treniranja nogometa na razvoj sposobnosti i osobina igrača i obratno. Ponavljanje i usavršavanje elemenata tehnike i taktike (osnovno kretanje igrača bez lopte, elementi tehnike s loptom, taktika u napadu i taktika u obrani, uigravanje momčadi s obzirom na strukturu igre - napad-obrana). Sustavi igre, ekipna i individualna taktika. Igra na dva gola u odgovarajućem načinu sustava igre u fazi napada i fazi obrane. Mali nogomet, modificirani način malog nogometa u otvorenim i zatvorenim prostorima. Vođenje momčadi, suđenje utakmice.

Osnovna literatura

 • Marić, J. (1985), Rvanje klasičnim načinom, Zagreb
 • Sertić, H. Osnove borilačkih sportova. Kineziološki fakultet Zagreb, 2004.
 • Tocigl, I. Košarka, Sveučilište Split, 1984.

Dopunska literatura

 • Živko, R., Povijest sporta. Kineziološki fakultet Zagreb

Slični predmeti

 • Tjelesna i zdravstvena kultura - na bilo kojem fakultetu u Hrvatskoj
Nastavnik Oblik nastave Tjedana Sati tjedno Grupa
Vučić Damir Vježbe (jezici, tzk) 15 2 3
Nema definiranih ispitnih rokova
Nema podataka o rasporedu
Copyright © 2015 FOI Varaždin. All Rights Reserved. Sva prava pridržana.
Povratak na vrh